Наричат я медицината на 21-ви век, защото осигурява живот без болка и зарежда човека с енергия

- Д-р Дончева, какво ще кажете на нашите читатели за озонотерапията?
- Отдавна се знаят огромните възможности на озона в медицината. Той се използва за лечение от половин век в развитите страни. В наши дни лечението с озон е широко разпространено по целия свят - в Европейския съюз, Бразилия, Канада, Австралия, Русия, Израел, Китай, ЮАР, Индия ... Изобщо, в съвременната и авангардна медицина озонотерапията заема водещо място.

 

- Наистина ли наричат лечението с озон медицината на 21-ви век?
- Да, и това никак не е случайно. Озонът оказва изключително благотворно влияние при лечението на много широк диапазон от заболявания. Освен това оздравителният и възстановителен процес след използването му е много по-бърз: подобряват се параметрите на кръвните изследвания, заякват имуннозащитните сили на организма. Още след първите процедури човек усеща огромен прилив на енергия, повишена работоспособност и сериозно подобряване на физическия и умствен тонус.

- Пациентите разказаха невероятни неща за озонолечението, което прилагате и за резултатите от него ...
- Не зная конкретно какво са споделили с вас моите пациенти, но ефектът от прилагането на озон при лечението на различни заболявания е особено впечатляващ. А при здравите хора профилактичното му и възстановяващо действие е много мощно. Например, при активните спортисти, значително увеличава физическия капацитет и спомага за много по-бързото възстановяване след състезания. Много добре се 

повлияват хората с чести боледувания, 

хронични възпалителни процеси, причинени от вируси и бактерии. Мои колеги от други медицински области често изпращат при мен свои пациенти, защото съвместно със стандартното лечение, озонът може да се прилага заедно с други терапии.

- В кои области озонотерапията се използва като самостоятелно лечение?
- Особено успешно се прилага при неврологични заболявания, в хирургията, дерматологията, акушерството и в още много други области.

- А вашата практика каква е?
- Най-разнообразна. Лекувала съм много пациенти. Конкретно, най-голям опит имам при лечението с озон на дископатии и дискови хернии. При тези страдания още след първите процедури болката преминава. Опитът ми е доказал, че над 65% от дисковите хернии се повлияват до пълно изчезване или частично намаляване.

Почти при всички пациенти с херния основното оплакване е болка. Като правило, болката възниква в юношеска възраст след умерено физическо натоварване, в определено положение на тялото при работа или в леглото. Болката често се провокира при навеждане, обръщане, вдигане на тежести. Може да се наблюдават особено силни болки в лумбална област, слабост в единия крак, загуба на чувствителност във вътрешната или външната част на крака. Най-засегнати дискове са L4-L5 и L5-S1. Чести са и шийните дискови хернии. Те могат да имитират различни заболявания и преди пристъпване към лечение трябва внимателно отдиференциране. Лечението на дисковите хернии е комплексно и трябва да бъде системно и правилно преценено. Един от най добрите и съвременни методи е озонотеранията, която се базира на мощните биохимични промени, настъпващи в променените структури - фиброзен пръстен и ядро, сухожилни връзки, нерви и кръвоносни съдове. 

След аплицирането на озонокислородната смес на засегнатите нива се наблюдава мощно болкоуспокояващо действие, благодарение на възможността на озона да извлича продуктите на възпалителната реакция и да блокира медиаторите на възпаление. Намаляването на натиска подобрява микроциркулацията, отстранява коренчевата исхемия. Известно е мощното провокиране на синтеза на колагенови влакна, което води до промяна на нарушената структура на фиброзната капсула. Следва уплътняване и възстановяване на ставния хрущял и връзките, на сухожилията и на лигаментите. Хрущялът започва да възвръща своята еластичност, фиброзната капсула се възстановява. Тази уникална методика дава възможност чрез подходящи схеми и дозировки, 

клетъчните структури да се възстановят 

Този метод позволява да се избегне операцията. Работила съм с пациенти с хронична болка в гърба и дискови хернии. Всички са опитвали различни начини на лечение, без повлияване или с кратко подобрение. Използването на озонотерапия при 2/3 от тях води до премахване или до намаляване на размера на дисковите хернии. При останалата 1/3 от пациентите - рецидивите и честотата на болката намаляват в период от 8 месеца след приключване на процедурите. Озонотерапията помага за облекчаване на възпалението, за намаляване на размера и премахването на дисковата херния. Съчетавам озонотерапия и лазертерапия по италиански, руски и източни методи, които съм обособила в собствена методика на лечение. Опитът на водещите колеги в Европа и у нас, както и моят собствен, доказват, че озонотерапията при преобладаващата част от пациентите премахва нуждата от операции при дискови хернии.

Озонотерапията е с огромен лечебен потенциал и върху вътрешните заболявания. Сред моите пациенти има значителна част от колеги-лекари, които познават лечебния ефект на прилаганите методики. Придобитият от мен опит показва, че работата ми съвмесно с квалифицирани специалисти, дава отлични резултати. Случаите при мен наистина са много и най-различни. Но когато заболяването е от по-дълго време или рецидивира, тогава е необходимо провеждане на няколко курса на лечение. Но болката винаги отстъпва и това подобрява качеството на живота. Озонотерапията е и отлично профилактично средство при предразположение към множество болести. Успешно се прилага и за предпазване от вирусни и бактериални заболявания, както и за дезинтоксикация (прочистване) на организма.

- Кое е най-характерното, което отличава вашия метод на лечение? Имате ли пациенти от други страни?
- Голямата ефективност на лечението се обуславя от предварителния преглед, преценка на диагнозата и кръвните показатели и от образната диагностика, за 

да се създаде индивидуалната методика за дозите 

и диапазона на процедурите, които се прилагат за всеки пациент. След лечението се прави контрола и се отчитат постигнатите резултати.

- Откъде имате най-много пациенти?
- През годините на работа като озонотерапевт успешно съм лекувала пациенти от Испания, Германия, Австрия, Белгия, Турция, Италия, Полша, Гърция, Азербайджан и други страни от Европа и Азия.

- Виждам, че в кабинета ви има респектираща апаратура ...
- Да, използвам най-модерната техника за получаване и приложение на медицински озон с диапазон на концентрация от 50 до 10 000 микрограма. Следя редовно новостите в научната литература. В момента работя по най-новите европейски методики, съобразени с индивидуалния отговор на организма към въведения озон.

- Има ли противопоказания при прилагането на озона?
- Озонотерапията е противопоказана при заболявания на кръвта (хемофилия, тромбоцитопения), тиреотоксикоза с хиперфункция на щитовидната жлеза, психически заболявания (шизофрения, епилепсия), онкологични заболявания (3 и 4-та степен), по време на менструален цикъл.

- А колко процедури са необходими за един курс на лечение?
- В зависимост от заболяването и индивидуалната усвояемост на озона за всеки пациент се определя продължителността на процедурите, които най-често варират от 12 до 14. Длъжна съм на всеки да обърна нужното внимание, да поговоря с пациента, да коментираме заболяването му и начина на лечение.