Знаете ли какво предизвиква автоматично завъртане на очите в здравни писатели като мен? Твърдения за чудодейните ползи от определени храни или съставки — особено когато става въпрос за нещо, което е било в хладилника на пра-пра-баба ви, когато са го наричали кутия за лед и са го имали само богати хора.

Вижте, разбирам: всички бихме се радвали да открием проста, естествена, евтина и не съвсем отвратителна съставка, която ще ни направи енергични, стройни, сияещи, остри и способни да прогоним лошото настроение с една хапка .

Но по подразбиране, когато описвам нещо като ползите от водата с лимон , е да си помисля, че ако водата с лимон беше толкова страхотна, хората, които четат за здравето, за да си изкарват прехраната, щяха да чуят за нея някъде другаде, освен в социалните медии . Особено когато имате генетично зашеметяващи и вече изглеждащи здрави типове знаменитости като Жизел Бюндхен, Лорън Конрад и Миранда Кер, които усилват сигнала.

Оказва се, че това е един случай, в който има действителни научно обосновани причини да обмислите да направите тази конкретна глътка част от ежедневието си. „Аз съм първият човек, който разби митовете , когато става въпрос за хранене, но колкото и досадни да са слуховете за лимоновата вода, със сигурност има някои ползи“, казва диетологът Лорън Слейтън, MS, RD, основател на Foodtrainers в Ню Йорк . „Прекарвам голяма част от деня си, като обезсърчавам хората да опитват полуопасни добавки и изрязвам преработени, скапани съставки. Така че, хайде, нека да дадем почивка на вода с лимон.


Преди да стигнем до защо може да искате да пиете вода с лимон, нека дефинираме нашите термини. Не говорим за тази единствена плаваща спа част, която да направи пиенето на вода по-красиво и малко по-малко скучно. „Когато обсъждаме ползите от лимоновата вода, имам предвид сока от ½ или повече лимон във вода“, казва Слейтън, която харесва тази бъркалка с лимон и лайм, за да й помогне да получи точното количество. Тя също така отбелязва, че органичните лимони трябва да бъдат основното ви изцеждане. „Искаме вода с лимон, а не вода с пестициди, особено ако оставите лимона да плува във вода.“


Едно предупреждение: водата с лимон е безопасна, но трябва да пиете и много обикновена вода, според Американската дентална асоциация , тъй като киселината в лимона и другите цитрусови плодове може да разруши зъбния емайл с течение на времето.


Ползите от пиенето на вода с лимон


От една страна, това е водата.

Според доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията почти 44% от жените пият по-малко от 4 чаши на ден. Въпреки че това, от което се нуждаете, зависи от куп неща, като например колко е горещо и колко упражнения правите, много хора се разхождат дехидратирани, което може да ви накара да се почувствате замаяни, отпуснати и главоболие. Според CDC можете да си набавите течност чрез сочна храна и други напитки, но вариант с ниско съдържание на захар като вода с лимон е умен ход. „Рехидратирането първото нещо сутрин след сън е добър навик“, казва Слейтън.

Може да притъпи желанието ви за сладко.

Водата с лимон е кисела, а кората горчива. „Горчивите храни са едно средство за контролиране на апетита за сладко“, казва Слейтън. Разбира се, това изследване е направено върху плодови мушици, но няма нищо лошо да го опитате сами, особено ако харесвате вкуса.

Има полезни за вас химикали .

Те включват антиоксиданти и флавоноиди, които могат да предпазят вашите клетки от увреждане и да помогнат за намаляване на възпалението. „Много от тези съединения се намират в кората, така че искате да използвате малко кора в лимоновата вода“, казва Слейтън. Витамин С, по-специално, е мощен антиоксидант и въпреки че няма много от него в сока от половин лимон, водата с лимон добавя към вашия прием.

Някои смятат, че помага при запек.

Слейтън препоръчва да използвате топла вода с лимон, ако това е основният ви проблем.

Ако сте предразположени към камъни в бъбреците, водата с лимон е ваш приятел.

Тези невероятно болезнени кристали се образуват в бъбреците ви, когато веществата (калций, пикочна киселина и оксалат) се концентрират и пиенето на вода с лимон (със сок от два лимона на ден) може да помогне за предотвратяване на образуването на камъни на първо място.

Може да помогне на кожата ви. 

Въпреки че само количеството витамин С в лимоните няма да ви направи вечно млади и без петна, антиоксидантът предпазва от въздействието на слънцето и така може да помогне за предотвратяване на бръчки и обезцветяване. Освен това участва в синтеза на колаген - колагенът е протеинът в кожата ви, който я поддържа плътна.

Може да помогне при реакцията на кръвната захар.

Има някои изследвания , които показват, че в лабораторни условия лимоновият сок забавя храносмилането на нишестето, което води до мисълта, че може би прави същото при реални хора в реалния живот. Това потенциално би притъпило реакцията на кръвната захар, правейки по-малко вероятно да съхранявате излишната захар в кръвта си като мазнини ( това изследване върху мишки стига до това и не, ние не сме просто гигантски мишки, но тъй като водата с лимон няма Не ви наранява, няма нищо лошо в опита.) Освен това, „Колкото по-контролирана е кръвната ни захар, толкова по-добра и по-стабилна е енергията ни“, казва Слейтън.


В крайна сметка: Пиенето на вода с лимон е малко положително нещо, което лесно можете да направите. „Само по себе си това няма да ви превърне в здрав човек, но е добър и безопасен навик“, казва Слейън. „Често здравословното ражда здравословно и може да проправи пътя за други положителни промени.“